Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οι Έλληνες πολιτικοί μιλάνε πολύ

πηγή : http://www.ethnos.gr

Η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μπει σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, οι εταιρείες αξιολόγησης θα εκλάβουν οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του χρέους ως χρεοκοπία και ότι οι παράγοντες στη χώρα μας "μιλάνε πολύ", πρόσθεσε ο κ. Kraemer.
Μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο "Ελλάδα και Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης: Μύθοι και Αλήθειες", ο κ. Kraemer είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει "κόπωση προσαρμογής", αναγνωρίζοντας ωστόσο τις σοβαρές προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα και αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις του συνταξιοδοτικού και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των "φορτηγατζήδων".
Σχετικά με τη βαθμολόγηση αλλά και τις τρεις υποβαθμίσεις, ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες. Το 2004, τα κύρια κριτήρια ήταν η αδιαφάνεια του πολιτικού συστήματος, τα δημογραφικά στοιχεία και το ασφαλιστικό σύστημα. Τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα πέρασε σε ΒΒ+ λόγω των δημοσιονομικών προοπτικών, της δομής του χρέους και της νομισματικής ευελιξίας.
Με δεδομένο ότι οι επιδόσεις του προγράμματος προσαρμογής είναι απόλυτα απογοητευτικές και φυσικά η πορεία του χρέους, θεωρείται πλέον απόλυτα δικαιολογημένη η σημερινή βαθμολόγηση της Ελλάδας. Σημείωσε δε, ότι από τις χώρες με βαθμολογία CCC, η Ουκρανία απέφυγε την πτώχευση και δεν πιστεύει ότι θα την αποφύγει η Ελλάδα με την παρούσα εικόνα.
Τι εκλαμβάνεται ως χρεοκοπία
Εξάλλου, επεσήμανε ότι για τις εταιρίες αξιολόγησης, η "αθέτηση" των όρων δανειοδότησης, και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται το φημολογούμενο "reprofiling" (αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους, εκλαμβάνεται ως χρεοκοπία, και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, οι "παράγοντες μιλάνε πολύ". Οι εταιρίες αξιολόγησης δεν μπορούν να αγνοήσουν ιδιωτικές συζητήσεις σε συνέδρια, κοκτέιλ ή στον τύπο αξιωματούχων και τις εντάσσουν στο φάκελο εκτιμήσεων για την κάθε χώρα.
Παράλληλα, ο κ. Kraemer υποστήριξε τέλος, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μπει σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς αλλά θεώρησε την κρίση ως ευκαιρία για να αλλάξει οριστικά ο τρόπος λειτουργίας του κράτους.
Πολλές μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν
Στο μεταξύ, στην ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά, αλλά "δυστυχώς πολλές μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της κατεστημένης Δημόσιας Διοίκησης που αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί το πνεύμα της νέας εποχής".
Στην ομιλία της η Μιράντα Ξαφά, Οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, είπε ότι "το Μνημόνιο δεν απέτυχε, απλώς δεν εφαρμόστηκε. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι σύμπτωμα, όχι αιτία του προβλήματος. Η αιτία είναι το μέγεθος του κράτους και οι παρεμβάσεις του στην οικονομία. Χωρίς συρρίκνωση του κράτους, το χρέος θα ξαναδημιουργηθεί ακόμη και αν διαγραφεί εξ ολοκλήρου".
Η κυβέρνηση όμως αποφεύγει τις αποφασιστικές παρεμβάσεις και παραμένει δέσμια της κρατικιστικής αντίληψης που μας οδήγησε στην κρίση. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μπαράζ νέων φόρων και χιλιοειπωμένες προθέσεις, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας αλλά η εξασφάλιση δανεικών για να συνεχιστεί η κρατική σπατάλη χωρίς να πληγεί καίρια το κομματικό-συνδικαλιστικό κατεστημένο".

1 σχόλιο:

anax είπε...

Μόκο κορίτσια. Τουμπεκί ψιλοκομμένο. Σκαμός λέμε.