Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δηλώσεις Βέλγου υπ.Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς "Με το να βρούμε λύση για την Ελλάδα, βοηθάμε το σύνολο της Ευρωζώνης"

πηγή : http://www.protothema.gr

Για την αναγκαιότητα στήριξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ελληνικό λαό, μίλησε σήμερα στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, o Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο.

Όπως εξήγησε ο Βέλγος πολιτικός, τρεις είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί η πέμπτη δόση στα μέσα Ιουλίου, αλλά και να εγκριθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα υποστήριξης της τάξεως των 80 δισ. ευρώ. Να δώσει η ελληνική Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα πρέπει «να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του εν λόγω προγράμματος εξυγίανσης».

Για τον κ. Ρέιντερς, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα γιατί θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία, θα είναι όμως καταστροφική και για το σύνολο της ευρωζώνης.

«Η πρόκληση για τις ερχόμενες μέρες είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα ισοδυναμεί με το να βρούμε μια λύση για το σύνολο της ευρωζώνης» είπε ο Βέλγος υπουργός και πρόσθεσε:

«Όλη η οικονομία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, εάν πάψουμε να πιστεύουμε ότι ένα κράτος της ευρωζώνης είναι ικανό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα βρεθούμε σε μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή που βρεθήκαμε πριν από 3 χρόνια με το τραπεζικό σύστημα: μια αμερικάνικη τράπεζα χρεοκόπησε, με συνέπεια κανείς πλέον να μην εμπιστεύεται κανέναν. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ακόμα χειρότερα, γιατί έχουμε εδώ ένα κράτος και όχι μια τράπεζα».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με ψεύτικα στοιχεία επομένως και η Ένωση έχει ευθύνες που τα αποδέχθηκε χωρίς έλεγχο, ο κ. Ρέιντερς αναγνώρισε ότι εξαιτίας αυτού του παρελθόντος πολλές χώρες λειτουργούν "ως ο άπιστος Θωμάς".

«Θα πρέπει να βγάζουμε διδάγματα από το παρελθόν» είπε και πρόσθεσε: «Λίγο μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, συνειδητοποιήσαμε πόσο ψεύτικες ήταν οι στατιστικές. Έτσι καταλαβαίνω γιατί σήμερα πολλές χώρες θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα, όπως ο άπιστος Θωμάς. Δεν θέλουμε πλέον να βασιστούμε στα λόγια, θέλουμε να δούμε την πραγματική εφαρμογή των μέτρων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τα μέτρα για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο υπουργός αναγνώρισε παράλληλα ότι είναι σκληρές οι απαιτήσεις που έχουν οι βόρειες χώρες προς αυτές του νότου και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια ισορροπία, ανάμεσα σε απαιτήσεις και θέληση να βοηθήσουν.

«Η βόρεια Ευρώπη έχει σκληρές απαιτήσεις, όμως οι χώρες του νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι προς τις οποίες κάνουν εξαγωγές. Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στη σκληρότητα των απαιτήσεων και την ουσιαστική θέληση για βοήθεια», δήλωσε.

Μιλώντας τέλος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τόνισε ότι στόχος είναι να εξασφαλισθεί ένας μόνιμος μηχανισμός, ώστε «να σταματήσουν στο μέλλον οι αυτοσχεδιασμοί».

Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να έχει μια σταθερή βάση με 500 δισ. ευρώ κεφάλαιο, στο οποίο θα μπορούσαν να προστεθούν άλλα 250 δισ. ευρώ του ΔΝΤ ώστε όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα να μπορεί η ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μια κατάσταση κρίσης, χωρίς να χρειάζονται νυχτερινές διαβουλεύσεις και αυτοσχεδιασμοί, κατέληξε ο κ. Ρέιντερς.

1 σχόλιο:

anax είπε...

Δεν θέλουμε άλλες λύσεις καλέ μου κύριε. Φτάνει πια. Δεν πιστεύουμε ότι μπορείτε να μας βοηθήσεται, γιατί όπως εσείς λέτε, την Ευρωζώνη θέλετε να βοηθήσετε.
Θέλουμε να γυρίσοτυμε στη δραχμούλα μας. Να ξερουμε τι μας γίνεται.