Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Όλι Ρεν: Πρώτα η έγκριση του μεσοπρόθεσμου, μετά η 5η δόση

πηγή : NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 13:06

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων στήριξης, μόλις εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
«Χθες βράδυ οι υπουργοί έλαβαν την αναμενόμενη απόφαση να επιβεβαιώσουν τους όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εγκαίρως, στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε σήμερα ο κ. Ρεν.
«Οι βασικοί όροι είναι να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο... και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πριν από τα τέλη Ιουνίου. Μόλις γίνει αυτό, θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως η εκταμίευση», πρόσθεσε.
Ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για εξάπλωση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Ανησυχώ για πιθανή μετάδοση [της κρίσης] και γι' αυτό αποφασίζουμε τώρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», είπε.
«Γι' αυτό το λόγο πιστεύω πως οι υπουργοί θα λάβουν αποφάσεις, σήμερα, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την ενίσχυση της ικανότητας δανειοδότησης του EFSF», ανέφερε ο Όλι Ρεν.
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα είναι ένα σταθερό νόμισμα. «Υπάρχει μια κρίση στην Ευρώπη, η οποία είναι η κρίση ορισμένων χωρών και του χρέους αυτών. Τώρα, είναι απαραίτητο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ξεπεράσουν την κρίση», τόνισε ο κ. Ρεν, ξεκαθαρίζοντας ότι το ευρώ είναι ασφαλές.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε και αυτός πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ
Από το Λουξεμβούργου όπου συγκλήθηκε το Eurogroup, επανέλθε στο ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, επισημαίνοντας πως «η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας».
Ανέφερε ακόμη πως σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες.
Έγινε επίσης αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά, όπως εξήγησε, την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών. Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.
Αφού επισήμανε πως όλα αυτά συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται, τόνισε πως «ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα».
Καταλήγοντας έκανε γνωστό πως την Τρίτη θα ενημερώσει αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε.
Στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας αυτή την εβδομάδα
Εν τω μεταξύ, την έλευση κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Σκοπός της επίσκεψης, όπως είπε, είναι η συζήτηση ενδεχόμενων αλλαγών στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
«Θα συζητήσουμε, σε τεχνικό επίπεδο, διορθωτικές κινήσεις ή προσαρμογές που είναι σε εξέλιξη στο κοινοβούλιο», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ όπως σημείωσε, μόνο κάποιες βελτιώσεις είναι δυνατές όσον αφορά τους στόχους της φορολογικής πολιτικής.

1 σχόλιο:

anax είπε...

Δύο τα σχόλια :
1. Ο επίτροπος Όλι Ρεν είναι εκλεγμένος από κάποιους ή τοποθετημένος στην θέση αυτή από κάποιους άλλους;
2. Αν δεν είναι αυτό εκβιασμός, ψεύδος και μεθόδευση των καταστάσεων προς όφελος των οργανισμών που πουλάνε το χρήμα σε παγκόσμια βάση, τότε τι είναι;